Mantelzorg en zelfzorg

kop koffie om te ontspannen voor mantelzorger

Mantelzorg en zelfzorg

Dat wandelen en buiten zijn goed voor ons is, dat weten we ondertussen wel. Maar hoe je voor jezelf kunt blijven zorgen als je mantelzorger bent en niet gemakkelijk zomaar even van huis kunt gaan, vraagt soms een creatievere aanpak. Bewustwording is de sleutel.

Ontspanning voor jezelf zoeken zit vooral in de kunst van het zien en benutten van de mogelijkheden om je heen. Misschien moet er een hond uitgelaten worden of moeten er boodschappen gedaan worden. Gebruik dit praktische moment van bewegen en buiten zijn ook als ontspanningsmoment.

De eerste stap is je bewust worden van je eigen behoefte en de noodzaak zien om dit te willen doen. Dus in alle hectiek van het 'de deur uit gaan', eerst even stil te staan bij de eerste stap buiten het huis.

Ga ook echt even stilstaan. Haal een keer diep adem, zet de voeten goed op de grond, schouders naar achteren en omlaag en haal dan nogmaals diep adem. Houd dit even vast. Wees je even bewust van dit moment en bedenk jezelf dat je de taak ook in een rustiger tempo kunt doen.

Neem hierop de eerste stappen en doe dit met aandacht. Zet je zintuigen open, luister naar je voetstappen en kijk rustig om je heen en luister of je de vogels kunt horen. Vervolg, met aandacht voor dit moment, je pad.

Dit lijkt misschien moeilijk om het eigen te maken maar is door het regelmatig te herhalen, zeker als gewoonte aan te leren. Je hoeft dit ook niet continu vol te houden, maar het zou mooi zijn als je, door de dag heen in alle dagelijkse bezigheden, deze rust leert in te bouwen.

Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan het nemen van een rustmoment tijdens het drinken van je koffie of tijdens het eten. De kunst zit hem vooral in de bewustwording van het moment.

Proef je koffie eens goed door even een slok in je mond te houden of kauw je eten met rust en aandacht zodat je proeft wat je eet. Veel tijdverlies geeft het niet. Maar wel een wereld van verschil in het zorgen voor jezelf door deze ogenschijnlijk kleine rustmomenten.

Enkele momenten per dag kunnen een wereld van verschil op termijn opleveren. Mocht je wel in de gelegenheid zijn om even te gaan wandelen dan is deze oefening ook prima daarin te gebruiken. De natuur brengt ons van nature rust en verlaagt aanwijsbaar de bloeddruk. 

Er komen verschillende stofjes vrij die rustgevend werken en bijdragen aan onze beleving van geluk en tevredenheid en dragen bij aan een blijer gevoel.

Juist het inbouwen in de leefstijl van dit soort momenten per dag, maakt dat na verloop van tijd dit ongemerkt een groter gevoel van welzijn op kan leveren.

Een bereikbaar maar bescheiden wondermiddel wat vooral ongemerkt na verloop van enkele weken al resultaat op kan leveren.  

 

Logo SMWO Schouwen-Duiveland

Je wordt doorgestuurd

Je wordt doorgestuurd naar een andere pagina.