Onafhankelijke cliëntondersteuning
SMWO biedt onafhankelijke cliëntondersteuning aan in de gemeente Schouwen-Duiveland, Goes, Borsele, Noord-Beveland, Kapelle, Reimerswaal en Tholen en helpt bij vragen over zorg die ingezet kan worden vanuit de Jeugdwet, Wmo, Zorgverzekeringswet en WLZ (Wet Langdurige Zorg).
U kunt bij ons terecht wanneer u vragen heeft over zorgtaken, onderwijs, wonen, werk of inkomen of wanneer u vastloopt u in de samenwerking met zorgorganisaties. Het is altijd fijn als er iemand met u meedenkt. Is deze hulp in uw directe omgeving er niet of heeft u behoefte aan een onafhankelijke persoon? Dan kunt u hulp krijgen van een onafhankelijke cliëntondersteuner, ook wel meedenker genoemd. Een onafhankelijke cliëntondersteuner van SMWO denkt met u mee en geeft informatie en advies, zodat u zelf weer verder kunt. Bijvoorbeeld bij de voorbereiding van een ‘keukentafelgesprek’, het indienen van een aanvraag, het maken van een persoonlijk plan of wanneer de zorg niet naar wens verloopt.
Hulp van SMWO is gratis
Ondersteuning van SMWO is gratis en een doorverwijzing of indicatie is niet nodig. SMWO werkt bovendien onafhankelijk van zorgaanbieders en instellingen. Onafhankelijk betekent dat de cliëntondersteuner in de positie is om in uw belang te werken en vertrouwelijk met uw informatie omgaat.
Wat doet een onafhankelijk cliëntondersteuner?
Wilt u hulp bij gesprekken met uw gemeente? Of advies over onderwijs of werk? Een onafhankelijk cliëntondersteuner helpt u met informatie, advies en ondersteuning.
- Een onafhankelijk cliëntondersteuner komt op voor uw rechten.
- Een onafhankelijk cliëntondersteuner helpt u bijvoorbeeld bij het voorbereiden van een gesprek met uw gemeente of zorgaanbieder en bij het voeren van dit gesprek. Een voorbeeld hiervan is het keukentafelgesprek.
- Een onafhankelijk cliëntondersteuner biedt hulp bij het zoeken en vinden van zorg die bij u past.
- Een onafhankelijk cliëntondersteuner beantwoord uw vragen over bijvoorbeeld geld, dagbesteding, wetten en regels, zelfredzaamheid en sociale contacten.
- Een onafhankelijk cliëntondersteuner kan u helpen uw hulpvraag duidelijk te maken, keuzes te maken of de juiste hulp voor u te regelen.
- Een onafhankelijk cliëntondersteuner geeft informatie en advies over de mogelijkheden voor het inzetten van zorg, over diverse zorgvormen, zorgaanbieders en hoe deze zorg betaald kan worden (Zorg in Natura of Persoons gebonden budget, Pgb).
- Een onafhankelijk cliëntondersteuner helpt u bij het opstellen van een persoonlijk plan of zorgplan over wat de beste zorg voor u is en u bijstaan bij de bespreking van een zorgplan met uw zorgaanbieder.
- Een onafhankelijk cliëntondersteuner bemiddelt tussen u en uw zorgaanbieder, als u de zorg graag anders wilt invullen en u er zelf niet uitkomt met de zorgaanbieder.
- Een onafhankelijk cliëntondersteuner ondersteunt in procedures van klachten, geschillen, bezwaar en beroep.
- Een onafhankelijk cliëntondersteuner ondersteunt en informeert bij het aanvragen van een herindicatie.
Klik hier voor de flyer over cliëntondersteuning.
Heeft u een CIZ-indicatie voor langdurige zorg (WLZ) of heeft u vragen? Neem contact op via infopunt@smwo.nl of 0111 - 453 444.
Voor meer informatie, zie: www.meedenkerszeeland.nl.